Seizoen 2010, Frank blikt vooruit.

Print Friendly, PDF & Email

20090614-dsc00956Als het nieuwe jaar net een week oud is kijk ik graag vooruit van wat er dit jaar weer allemaal te beleven is op het gebied van autosport. Er zijn het hele jaar door wel evenementen en zelfs regelmatig meerdere tijdens 1 weekend, maar er zijn er altijd een paar bij waar ik met veel plezier naar toeleef. Natuurlijk is de belangrijkste race van het jaar de 24 uur van Le Mans maar daarnaast zijn er nog enkel die er naar mijn mening bovenuit springen. Ik zal in het onderstaande stukje enkele er benoemen en uitleggen.


De race waar ik echt bijna 365 dagen per jaar naar uitkijk is natuurlijk de 24 uur van Le Mans, deze race is zo bijzonder en gaaf dat je wel kunt zeggen dat ik door het Le Mans virus ben aangestoken toen ik twee jaar geleden de race voor het eerst bezocht. Het is nu ook weer spannend welke teams en welke rijders er mee rijden. Welke Nederlandse coureur doen er mee, rijd Jan Lammers mee of Jos Verstappen en natuurlijk Jeroen met of zonder familie en ga zo maar door. De tickets zijn in ieder geval al besteld en de info komt langzaam maar zeker steeds meer los, na de winterstop.


20100103-dsc00413

Foto: Marco van de Bildt.

Een hele nieuwe ervaring voor mij dit jaar was de Nieuwjaarsrace  op het Circuitpark Zandvoort. Dat was gaaf en zeker voor herhaling vatbaar, heerlijk om op de duinen van het circuit rond te lopen en overal bij te kunnen en genieten van een race. De race werd gehouden op zondag 3 januari en de hoofdrace duurde vier uur en werd voor de helft in het donker gereden hetgeen me toch al een beetje aan de 24 uurs race van Le Mans deed denken. Publiek was er bijna niet te vinden en ja een rijdersbriefing vlak voor de race gewoon probleemloos bijwonen maak je ook niet vaak mee. Ja één ding is zeker volgend jaar zijn we er weer bij.

Le Dakar is als autosportliefhebber de mooiste start  van het nieuwe jaar een betere kan je je haast niet wensen. Wat een uitputtingsslag voor mens en machine is dat zeg. Het levert fantastische mooie beelden op waar we overigens veel te weinig van zien. En dit jaar een hoop afzeggingen van o.a. de Familie de Rooy met de Ginaf trucks. Maar wat was ik blij verrast om te horen dan Jan Lammers ook in actie zou komen en dat in een vrachtwagen, geweldig wat een sportman zeg, heeft bijna alles gereden wat los en vast zit. Beetje jammer dat hij de finish niet haalde en met zijn truck op zijn kop in het zand eindigde. Ja, Le Dakar ieder jaar weer een feest om naar te kijken.


Het begin van de American Le Mans Series is ook dit  jaar weer met een race op de Sebring International Raceway met de 56ste editie van de 12 uur van Sebring. Deze race staat traditie getrouw bol van de actie zeker als teams uit de  Europese Le Mans Series  meerijden en deze race gebruiken als voorbereiding op de 24 uur van Le Mans. Ben erg benieuwd hoe het gevecht er dit jaar gaat uitzien tussen Audi en Peugeot. Vorig jaar was dit in het voordeel van Audi maar of dat dit jaar ook het geval zal zijn is nog maar de vraag.


 

Ook het einde van de American Le Mans Series worden bijna volgens traditie vereden op het circuit van Road Atlanta, Braselton. Dit jaar wordt de Petit Le Mans verreden op 2 oktober. Deze race duurt 10 uur  en wordt ook deels in het donker verreden. De race in 2009 werd vroegtijdig gestaakt i.v.m de zware regenval wat in het voordeel was voor Peugeot. Deze race wordt ook door diverse teams gebruik als voorbereiding op het nieuwe seizoen 2011. Ja zo’n lange race, nu 10 uur, daar ga je toch even lekker voor zitten en kijken, als het wordt uitgezonden natuurlijk.

Formule 1 mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje en ondanks alle negatieve berichten zijn er ook een aantal leuke ontwikkelingen gaande. De terugkomst van Michael Schumacher kon op geen beter moment komen, ben er zelf geen fan van, maar voor de sport komt het goed uit dat hij terug keert. Ook het toetreden van een aantal extra teams maakt het weer extra spannend. En de race die dit alles nog aantrekkelijker maakt is het weekend op Spa-Franchorchamps. Dit circuit heeft gewoon alles: historie, perfecte baan, wisselende weersomstandigheden en Eau Rouge.  Normaal vind ik de eerste race van het seizoen helemaal te gek, maar die is dit jaar niet in Melbourne maar in Bahrein en dat vind ik zo zonde. Het was juist zo leuk om de eerste race van het seizoen live te volgen, midden in de nacht opstaan broodjes met koffie en gaan met de race, maar nee hoor begint het seizoen in Bahrein in zo’n zandbak.

Het  FIA GT1 kampioenschap komt dit jaar voor het eerst met al hun mooie bolides naar het circuit van Potrero de Los Funes, San Luis in Argentinië. De naam van het circuit klinkt al geweldig maar al je naar de layout kijkt loopt het water je in de mond, wat een mooie race zal dat worden en wat een schitterende beelden gaat dit opleveren. Ik kijk er echt naar uit want ook de datum is geweldig de race zal verreden worden op 5 december, mooie tijd op sinterklaas avond.


20090614-DSC00872

Foto: Marco van de Bildt.

Jeroen Bleekemolen heeft vorig jaar weer hele mooie dingen laten zien en voor 2010 ziet het er ook weer goed uit. De races waarvan we al zeker weten dat hij er in meerijd zijn de 24 uur van Dubai in een BMW 140d deze race vind plaats op 15 en 16 januari. Op 30 en 31 januari rijd Jeroen mee in 24 uur van Daytona dit als seizoenstart van de Grand AM. Ook heeft Jeroen al meegereden in de Nieuwjaarsrace op 3 januari j.l. Al met al een druk baasje en nu maar hopen dat hij natuurlijk ook de 24 uur van Le Mans 2010 meerijd en dan het liefst in een Porsche samen met zijn vader en broer en met Jan Lammers als teammanager, zou een mooi dreamteam zijn naar mijn mening.

Al met al hopen we op een mooi raceseizoen 2010 met mooie gevechten op de baan en hier en daar een Nederlands succes. Alle races van 2010 zijn natuurlijk terug te vinden in onze kalender.


 

Share