Group C support race bij Le Mans 2010.

Print Friendly, PDF & Email

20080614-DSC06170Dit jaar zal de support race bij de 24 uur van Le Mans op 12 en 13 juni, weer bestaan uit de group C wagens. Het zal de derde keer zijn dat de legendarische Group C wagens in het voorprogramma van de 24 uur van Le Mans te zien zijn. De Group C wagens kenden hun hoogtijdagen aan het eind van de jaren tachtig, en konden qua populariteit wedijveren met de Formule 1.


De support race van de 24 uur van Le Mans zal dit jaar zijn voor Group C wagens. De 45 minuten durende wedstrijd word verreden op de zaterdagochtend voor de 24 uur van Le Mans, die om 15:00 uur van start gaat. De support race word al voor de tiende maal georganiseerd door Motor Racing Legends. De Groep C race zal samen met Group C/GTP Racing worden georganiseerd. Door Motor Racing Legends word samen met de ACO een periode uit de Le Mans geschiedenis gekozen voor de supportrace.


20080614-DSC06134

Foto: Marco van de Bildt.

Dit zal de derde keer worden voor de Group C wagens, de laatste  keer was in 2008. Wij waren er toen ook bij, en zagen een mooie race. Op onze foto pagina kun je de foto’s terug vinden (directe link). We zagen daar o.a. de Silk Cut Jaguar, dezelfde wagen waarmee Jan Lammers in 1988 de 24 uur van Le Mans won met Andy Wallace en Johnny Dumfries. Ze doorbraken daarmee een reeks van zeven Porsche overwinningen.

Vele potentiële deelnemers hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn, en hoogstwaarschijnlijk zal een breed veld met verschillende merken aan de start verschijnen, zoals Porsche, Jaguar, Mercedes, Aston Martin, Tiga, Argo en Nissan.

Als er een Group C is is er dan ook een A en een B? Ja, de Group A was een categorie voor Touring cars en de Group B was er voor GT wagens.

De Group C is door de FIA geïntroduceerd in 1982 voor de sportscar racerij. De group C categorie vind z’n oorsprong in de FIA Group 6 en de door de ACO in de jaren 70 geïntroduceerde GTP categorie. De GTP was een categorie voor prototypes met een dak met bepaalde afmetingen. Bij de GTP categorie werd niet direct de motorinhoud gelimiteerd maar het brandstof gebruik. De FIA heeft dat concept overgenomen bij de Group C categorie. Het minimum gewicht van de wagen is 800 kg. en de maximale tankinhoud 100 l. Met een maximaal aantal van vijf pitstops (om te tanken) werd het brandstofgebruik gelimiteerd tot 500 l.

De Group C bolides waren te zien vanag 1982 bij het  FIA World Endurance Championship, World Sports-Prototype Championship, World Sportscar Championship en het European Endurance Championship. Bij de vorming van de Group C was de 24 uur van Le Mans onderdeel van het FIA World Endurance Championship.

De FIA probeerde de Group C om te vormen tot een formule klasse begin jaren 90, wat de ondergang inluidde van deze mooie categorie. De kosten voor teams rezen de pan uit en het kampioenschap van 1993 ging niet meer van start. Vanaf 1992 was de 24 uur geen onderdeel meer van het FIA kampioenschap, en daar konden de Group C wagens nog wel meerijden. 1994 was de laatste 24 uur waar Group C wagens aan de start verschenen.

Het einde van een tijdperk. Maar oude tijden herleven met de komst van de Group C wagens naar Le Mans dit jaar.


Share