Boutsen en DAMS domineren derde Oreca Sportscars Winter Series.

Print Friendly, PDF & Email

Bij de derde en laatste ronde van de Oreca Sportscars Winterseries, op het Franse circuit Paul Ricard, hebben DAMS en Boutsen Energy Racing de prijzen verdeeld. Dominik Kraihamer wist met de Boutsen FLM09 de eerste race op z’n naam te schrijven. De andere twee wedstrijden werden gewonnen door Sebastian Dumez (race 2) en Guillaume Bermond en Nelson Panciatici. Bij de GT klasse was het de Audi R8 LMS van Audi team Oreca die twee van de drie wedstrijden wist te winnen. De derde, sprintrace 1, werd gewonnen door Nicolas Misslin met de JMB Ferrari 430 GT2.

Dit weekend vond op het Franse circuit Paul Ricard HTTT derde wedstrijd plaats van de Oreca Sportscars Winter Series. Dit derde en laatste raceweekend van de Oreca Sportscars Winter Series luidde tevens het 40 jarige jubileum in van het circuit Paul Ricard, of le Castellet.

bron: wikipedia.

Het oorspronkelijke circuit van 5,8 km lang met tien bochten, werd aangelegd door de industrieel Paul Ricard, die van de Pernod Ricard. In 1986 werd het circuit ingekort naar 3,6 km., het GP circuit, voor de Formule 1. In 1990 werd de laatste Franse Formule 1 wedstrijd er georganiseerd. Bernie Ecclestone, die tegenwoordig de eigenaar is, heeft de veiligheid en de faciliteiten verbeterd, en het circuit word nu geregeld gebruikt voor testdoeleinden. Karakteristiek is de 1,8 km lange Mistral straight waardoor het circuit uitermate geschikt is om de snelle prototypes te testen.

Bij de kwalificatie die ‘s ochtends werd verreden wisten 36 coureurs een tijd neer te zetten met 20 wagens. Het waren de het DAMS wagens die bovenin de tijdtabellen de vinden waren. Ze pakten de eerste, derde en vierde plaats. De snelste was de Franse coureur Nelson Pantiatici. Zijn rondetijd was een halve seconde sneller dan die van de nummer twee Dominik Kraihamer met de Boutsen Energy Racing FLM. De snelste bij de GT klasse was Chris Goodwin met de Audi R8 LMS. De Nederlandse eer werd verdedigd door Arjan van der Zwaan en Siebrand Dijkstra in een JMB Ferrar F430 GT2 en door Peter Kuteman eveneens in een JMB Ferrari F430 GT2. Dijkstra en van der Zwaan kwalificeren zich als 13de overall, 3de in de GT klasse en Kurteman kwalificeerd zich als 6de in de GT klasse.

Voor de eerste race van deze dag kwamen er 21 wagens aan de start. Neslon Panciatici die van pole mocht vertrekkken had nogal wat pech. Hij wist met de DAMS FLM bolide nog geen ronde vol te maken, en viel uit. Dominik Kraihamer met de Boutsen Energy FLM wist te profiteren en kon een gaatje trekken ten opzichte van de rest van het veld. De van de tweede plek gestarte Andrea Barlesi zakte met zijn DAMS FLM09 terug naar plek vijf in de openingsronde. Vette pech voor de beide DAMS coureurs. Barlesi wist zich nog wel terug te knokken. Vijf ronden had hij nodig om weer op de tweede plek terecht komen. Kraihamer was intussen te ver weg om nog serieus gevaar te lopen. Kraihamer had op de finish ruim 51 seconden voorsprong op de nummer twee Barlesi. Fabien Thuner maakte met de Hope Pole Vision het trio compleet op 54 seconden van Kraihamer

In de GT klasse was Nicolas Misslin met de JMB Racing Ferrari F430 GT de winnaar. De Nederlander Peter Kuteman pakte de veertiende plek overall en was daarmee de vijfde bij de GT rijders met zijn Ferrari F430 GT2. De andere Nederlander Siebrand Dijkstra ook met een Ferrari F430 werd 8ste in de klasse, 19de overall.

In de tweede race mochten de twee DAMS coureurs, Sebastian Dumez met de no.7 wagen en Guillaume Bermond met de no. 6 wagen, van respectievelijk plek 1 en 2 starten. De beide rijders kwamen zonder problemen weg bij de start. Dumez wist een klein gaatje te slaan en kwam als eerste over de streep na een half uur en 15 ronden wedstrijd. Bermond maakte het feestje voor DAMS compleet door als tweede te finishen op 1,5 seconde gevolgd door Christophe Pillon met de Hope Pole Vision FLM09.

De winnaar van de GT klasse was Chris Goodwin met de Oreca Audi R8 LMS. Hij finishte als zevende overall.

De beide Nederlanders Peter Kuteman en Arjan van der Zwaan gingen met hun JMB Ferrari’s F430 GT2 niet van start in de tweede race.

In de hoofdrace die ging over een uur was het Guillaume Bermond die met z’n DAMS FLM van pole vertrok. Dominik Kraihamer met de Boutsen energy FLM bolide vertrok van plek twee, maar hij werd meteen door Bermond op afstand gezet. Hij verloor zelfs al snel zijn positie t.o.v. Pillon, maar wist de tweede plaats later weer terug te veroveren.

Panciatici die het stuur had overgenomen van Bermond stuurde zijn DAMS FLM na een uur racen als eerste over de finishlijn, gevolgd door de wagen van Roland Berville en Sebastian Dumez op iets meer dan een seconde. Christophe Pillon en Fabien Thuner pakte de derde plek op ruim 6 seconde achterstand. Panciaciti verbeterde terloops ook nog het ronderecord naar 2.02.270.

Chris Goodwin was, ditmaal samen met Klaas Hummel, de snelste van de GT rijders op een zevende plaats overall. Arjan van der Zwaan die er weer bij was pakte samen met teamgenoot Siebrand Dijksta de negende plek overall, tweede in de klasse.

Zo komt er met deze derde race een einde aan de Oreca Sportscars Winter Series op het circuit Paul Ricard. Het circuit Paul Ricard, in zijn 40ste jubileum jaar, zal binnenkort het toneel zijn van de Le Mans Series testdagen in Maart en de eerste wedstrijd, de 8 uur van de Castellet op 11 April. En op 3 en 4 juli zal het FIA GT1 Wereldkampioenschap Paul Ricard aandoen.