De 24 uur van Daytona, start Grand Am seizoen.

Print Friendly, PDF & Email

De 24 uur van Daytona is samen met de 24 uur van Le Mans en de 12 uur van Sebring één van de grootste en spectaculairste endurance races ter wereld. De race wordt verreden op de Daytona International Speedway in Daytona Beach, Florida in het weekend van 30 en 31 januari. De 48ste editie staat ook weer garant  voor veel actie en spektakel op en naast de baan.


De 24 uur van Daytona is een 24 uurs race maar is dat niet altijd geweest, de eerste Daytona race die in 1962 werd verreden duurde destijds drie uur en en werd gewonnen door Dan Gurney in een Lotus Ford. In 1964 is men overgestapt naar een 2000 kilometer race maar dat duurde ook maar 2 jaar. Vanaf 1966 is men begonnen met het rijden van een 24 uurs race in Daytona. Het enige jaar dat er niet werd gereden was in 1974 als gevolg van de oliecrisis. In de jaren zestig werd de strijd vooral gevoerd tussen Ford en Ferrari, het was in die tijd stuivertje wisselen met de winnaars, net als bij de 24 uur van Le Mans uit die tijd. In de jaren zeventig en tachtig was Porsche oppermachtig, ze wonnen totaal maar liefst 20 keer in het bestaan van de 24 uur van Daytona. Pas vanaf de begin jaren negentig kwamen er steeds meer verschillende merken als winnaars over de streep, zoals Jaguar, Nissan, Toyota, Oldsmobile, Pontiac, Riley& Scott, Dodge, Chevrolet Corvette en Judd Dallara.


bron: Trackpedia.

De wedstrijd wordt verreden op de International Speedway Daytona een zeer uitdagende baan waarbij zowel gebruik wordt gemaakt van de snelle banking van de speedway als het bochtige en smalle infield van de baan.  De originele ovale baan heeft een lengte van 4 kilometer maar die wordt voor de 24 uurs race maar gedeeltelijk gebruikt. De 24 uur van Le Mans wordt verreden in juni en dan zijn de nachten relatief kort maar de 24 uur van Daytona kent een hele lange en donkere nacht, wat het racen er best wel lastiger op maakt. De 24 uur van Daytona is het begin van Grand Am seizoen, een Amerikaans kampioenschap voor Prototype en GT auto’s. De deelnemende auto’s hebben minder vermogen en zijn daardoor minder snel dan bijvoorbeeld de deelnemende auto’s bij de American Le Mans series.


Het Grand Am kampioenschap bestaat uit totaal 12 wedstrijden, de 24 uur van Daytona is ronde 1 van dat kampioensachap. Er zijn nog enkele circuits in het kampioenschap die erg aantrekkelijk zijn zoals: Lime Rock Park, Watkins Glen International, waar een 6 uurs race  word verreden, en Homestead Miami Speedway.

Het totaal aantal deelnemende auto’s  dit jaar is 44 stuks en in verdeeld in 14 x de Daytona Prototype (DP) auto en 30 x de GT auto. Deelnemende merken in de DP klasse zijn: BMW, Ford, Porsche  en Chevrolet en bij de GT klasse zijn dat: Corvette, Ferrari, Porsche, Mazda, BMW, Pontiac en Camaro. Porsche is met totaal 14 deelnemende auto’s dit jaar weer het grootste deelnemende merk. Vooral in de DP klasse rijden een groot aantal bekende coureurs mee wat de race natuurlijk een betere uitstraling geeft. Enkele bekende namen zijn: Justin Wilson, Scott Dixon, Dario Franchitti, Juan Pablo Montoya, Pedro Lamy en Sébastien Bourdais.

Zoals bij ieder groot autosport evenement, zullen er hier ook weer Nederlandse coureur aan deelnemen. Dat Jeroen Bleekemolen meerijd hadden we al eerder vermeld, hij rijd mee voor het Team Magnus Racing in een Porsche GT3. Verder rijden er nog 2 Nederlanders mee dat zijn Jos Menten en Oskar van Slingerland ze komen uit voor het team van Matt  Connolly Motorsport ook in een Porsche GT3.

In het verleden zijn er al meerdere successen behaald door de Nederlandse deelnemers. Zo was in 1978 Toine Hezemans  (ja, de vader van) in een Porsche 935 Turbo winnaar van de 24 uurs race. In 1988 wist Jan Lammers te winnen met teamgenoten Martin Brundle, John Nielsen en Raul Boesel in een Jaguar XJR-9. En dat trukje herhaalde hij in 1990 met Andy Wallace en Davy Jones nu, in een Jaguar XJR-12. Ook, tweevoudig Indy 500 winnaar Arie Luyendijk won de Daytona 24 uur, en wel in 1998 met een Ferrari 333 SP. Dit filmpje van Jan in z’n jonge jaren willen we jullie niet onthouden, maar je moet er even voor doorklikken naar Youtube.We zijn erg benieuwd of net als vorig jaar de Porche weer gaat winnen maar misschien wordt het wel een Ford of een BMW wie zal het zeggen, we zullen het weten op zondag 31 januari om 15.30 uur, de start is uiteraard 24 uur eerder op zaterdag 30 januari.Share