Succesvol Sportscars Winter Series debuut voor Hope Pole Vision.

Print Friendly, PDF & Email

20090613-DSC00262Hope Pole Vision is de grote winnaar van het eerste raceweekend van de Oreca-Sportscars Winter Series. Tweevoudig Le Mans winnaar Christophe Pillon en teamgenoot Steve Zacchia behalen samen een tweede plaats en twee maal winst in de drie wedstrijden op het Franse circuit Paul Ricard. De Nederlandse coureur Peter Kox is er met de nieuwe Lamborghini Gallardo. Siebrand Dijkstra en Arjan van der Zwaan zijn met hun Ferrari de meest succesvolle Nederlanders.


Afgelopen weekend was het debuut van de drie racedagen tellende Oreca-Sportscars Winter Series. De drie Winter Series vinden alledrie plaats op het Franse circuit Paul Ricard, en omvatten twee 30 minuten durende sprintraces en een hoofdrace van een uur. De series staan open voor de Formula Le Mans en GT wagens. Grote winnaar van de eerste racedag op 22 november is het Formula Le Mans team Hope Pole Vision. In de eerste race moesten ze team Boutsen en DAMS nog voor zich dulden. Maar de tweede en derde race werden  gewonnen, de derde race, de hoofdrace  zelfs met een 1-2.

De dag begon met een twee uur durende vrije training, waarbij 19 auto’s op de baan verschenen. De mannen van DAMS hebben daar gelijk hun visitekaartje afgegeven. Guillaume Bermond en Nelson Pantiatici zetten de snelste tijd op de klok. Ruim 1,5 seconde sneller dan de wagen van Boutsen met Dominick Kraihamer en Norbert Lenzenwerger.

Hierna volgde de kwalificatie van een uur. Twee wagens, de Oreca Audi R8 LMS en één van de Ford GT’s zouden de kwalificatie niet meer halen. Wederom is de DAMS wagen van Pantiatici en Bermond de snelste, gevolgd op 1,2 seconde door Kraihamer en Lenzenwerger met de Boutsen FLM. Christophe Pillon en Steve Zacchia nemen met de Hope Pole Vision FLM de derde startplaats in. Een mooie vierde startplek, 1ste bij de GT klasse, is er voor Peter Kox en Albert Von Thurn und Taxis met de nieuwe Lamborghini Gallardo LP560 GT2/3.

In de eerste sprintrace gaat Nelson Pantiatici er met de DAMS FLM als een haas vandoor. Niemand kon hem nog inhalen, en hij finisht met 50 seconden voorsprong op de nummer 2, Dominick Kraihamer met de Boutsen FLM. Op 57 seconden finisht Christophe Pillon met de Hope Pole Vision bolide. De Nederlander Siebrand Dijkstra werd tweede in de GT klasse met de no. 31 JMB Ferrrari F430 GT achter de no. 33 JMB Ferrari van Nicolas Misslin. Peter Kox finisht met de Lamborghini op derde plaats in de klasse.

De tweede sprintrace verloopt minder voorspoedig voor Boutsen Racing. Al vroeg in de wedstrijd vallen beide wagens uit. Ook DAMS kent wat problemen en Bermond Guillaume ziet de finishvlag niet. Steve Zacchia kende daarentegen met zijn Hope Pole Vision FLM geen problemen, na 18 ronden te hebben geracet is de eerste plaats zijn deel. De tweede Hope Pole Vision bolide van Scott Tucker werd vierde, tweede in de prototype klasse, en moest twee GT wagens voor zich dulden. De Ford GT van Christoffer Nigaard op de tweede plaats en de Lamborghini van Albert Von Thurn und Taxis, de teamgenoot van Peter Kox, op de derde plaats.


20090613-DSC00262

Foto: Marco van de Bildt. De Hope Pole Vision FLM wagen op Le Mans tijdens de support race, de ochtend voor de 24 uur van Le Mans.

In de hoofdrace doen de beide Boutsen wagens niet mee. De Ferrari van EasyRace is uitgeloten van deelname nadat ze in de tweede race al een straf van vijf ronden aan hun broek hadden gekregen. Hope Pole Vision trekt de race naar zich toe en wint met een 1-2. Pillon en Zachia zetten het complete veld op een ronde. Scott Tucker die in zijn eentje de tweede Hope Pole Vision bolide bemand word tweede. 22 seconden achter Tucker finisht de Ford GT met Christoffer Nigaard en Mikko Eskelinnen als derde, als eerste inde GT klasse.

En de Nederlanders dan? Peter Kox is met zijn door Reiter Engineering opgezette Lamborghini goed onderweg dit weekend. Na in de kwalificatie de vierde plek op de grid te hebben veroverd, pakt Kox in de eerste race de derde plaats in de klasse. Zijn teamgenoot, Albert Von Turn und Taxis finisht als tweede in de tweede race. Helaas kwamen ze in de hoofdrace niet verder dan de 13de en laatste plaats. Peter Kuteman is er ook bij dit weekend. Met Maurice Basso kwalificeert hij zijn JMB Ferrrai als 18de. In de eerste race finisht hij als vijfde in de klasse. In de hoofdrace worden ze vierde in de klasse. Siebrand Dijkstra en Arjan van de Zwaan maken een succevol weekend mee met de JMB Ferrari F430 GT. Dijkstra word tweede in de GT klasse in race één, waarna van der Zwan als derde finisht in de tweede sprintrace. In de hoofdrace worden ze als derde in hun klasse afgevlagd waarmee zij de best geklasseerde Nederlanders zijn dit weekend.

De volledig uitslag van de races zien te vinden op de website van circuit Paul Ricard.

De volgende race is op 6 december, en de laatste races van het seizoen zijn op 24 januari.


Share