Sora Racing Pescarolo wint eerste Asian Le Mans Series.

Print Friendly, PDF & Email

20090614-DSC01283Christophe Tinseau en Shinji Nakano hebben met de Sora Racing Pescarolo de eerste Asian Le Mans titel gewonnen op het circuit van Okayama in Japan. In het uit twee wedstrijden bestaande raceweekend wisten ze met de winst in de eerste race en de tweede plaats, achter de Aston Martin in de tweede wedstrijd  18 punten en daarmee de titel te behalen. De winst in de LM P2 categorie ging naar Oak racing met de Pescsarolo Mazda, zij wonnen beide races. De winnaars van de Asian Le Mans Series verdienen met hun titel en uitnodiging voor de 24 uur van Le Mans van 2010.


Het Japanse circuit Okayama heeft dit weekend het debuut beleefd van de Asian Le Mans Series. Op het 3,7 km lange circuit werden twee races van 500 km of maximaal 3 uur gereden. Jonny Cocker die met de Drayson Lola de pole had wist deze goede startpositie ondanks een mooie race niet in winst om te zetten. Christophe Tinseau en Shinji Nakano hebben met hun Sora racing team Pescarolo een eerste en een tweede plaats behaald, en daarmee de titel. De tweede wedstrijd op zondag werd gewonnen door Stefan Mücke en Harold Primat met de 007 Lola-Aston Martin. Zij zagen een dag eerder op zaterdag door pech met hun wagen de winst in de laatste minuten aan hun neus voorbij gaan.

Zaterdag 31 oktober, Race 1.

Jonny Cocker die met de Drayson Lola-Judd de snelste tijd had neergezet in de kwalificatie op vrijdag mocht in de race van pole vertrekken. Cocker weet de koppositie vast te houden na de start, terwijl er achter hem een meteen in de eerste bocht een felle strijd losbarst om plek twee. Christophe Tinseau, met de Sora Pescarolo vanaf de tweede plaats gestart, weet die plek niet vast te houden. Nicolas Lapierre met de Oreca haalt hem binnendoor in terwijl tegelijkertijd Stefan Mücke zijn 007 Aston Martin buitenom stuurt. Lapierre pakt de tweede plaats en Mücke sluit aan op plek drie. Tinseau zakt naar plek vier. Christijan Albers met de no. 14 Kolles Audi R10 sluit aan op de vijfde positie en Chritian Bakkerud, eerder de teamgenoot van Albers, neemt met de no. 15 Audi plek zes in.

Stefan Mücke op plek drie dringt aan bij de Oreca van Lapierre. Mücke is duidelijk de snelste van de twee, maar inhalen blijkt toch te lastig.

In de 20ste ronde, we zijn een half uurtje onderweg in de race, maakt Cocker met de Lola-Judd vanaf positie één een ongeplande pitstop vanwege vanwege technische problemen. Een nieuwe neus moet de problemen met de koplampen oplossen. Jonny Cocker komt met de Drayson Lola terug op de baan op plek zes, en kan geen rol van betekenis meer spelen in deze race. Uiteindelijk zal Cocker met de Lola ook op de zesde plaats finishen.

Als we een uurtje in de wedstrijd onderweg zijn opent Aston Martin de dans met de eerste reguliere pitstop, als Mücke vanaf de tweede plek binnenkomt. Nieuw rubber, benzine en Harold Primat die het stuur overneemt. Met bijna een ronde achterstand en nog twee uur op de klok komt de 007 bolide de baan weer op. Ook Pescarolo en Oreca maken hun pitstops met de rijderswissel. Respectievelijk Shinji Nakano en Loïc Duval stappen in.

Aan de kop zijn na de eerste serie pitstops de rollen omgedraaid. Harold Primat gaat met de 007 Lola Aston Martin aan de leiding op de voet gevolgd door Loïc Duval in de Oreca. De teamgenoot van Christijan Albers, Matteo Cressoni,  heeft nog even een momentje met de Audi R10, hij spint en verliest redelijk wat tijd. Wederom een teamgenoot waar Albers helaas niet veel aan heeft.

De nummers één, twee en drie zitten dichtbij elkaar en Harold Primat weet maar een klein gaatje te slaan, maar moet in de spiegels blijven kijken anders zullen de nummers twee en drie toeslaan, Loïc Duval in de Oreca en Shinji Nakano in de Pescarolo.

De tweede serie pitstops word wederom aangevangen door Aston Martin. Stefan Mücke, de snellere van de beide Aston Martin coureurs stapt tijdens de geoliede pitstop weer in. Mücke komt achter de Drayson weer op de baan.

Na de tweede serie pitstops, er is nog een uur te rijden, is de Aston Martin weer terug aan de leiding. Christophe Tinseau met de Pescarolo is tweede en Nicolas Lapierre vinden we met de Oreca op plek drie terug.

Bij de pitstop van de Audi mist Matteo Cressoni zijn pitbox en moet een rondje door, niet bevorderlijk voor een goede klassering. Albers kan na zijn goede racewerk toch niet tevreden zijn met wat zijn teamgenoten laten zien, niet alleen in deze wedstrijd maar het hele seizoen al.

In de laatste fase van de wedstrijd komt er dan toch nog een kink in de kabel voor de Aston Martin, problemen met aerodynamische onderdelen van het voor spatbord. Duct tape brengt uitkomst, maar een goede klassering is weg.


20090614-DSC01283

Foto: Marco van de Bildt.

Christophe Tinseau met de Pescarolo van Sora Racing krijgt de leiding in handen. Na nog een tweede ongeplande pitstop van de Aston Martin weet Mücke alsnog op de vierde plaats te finishen. Christophe Tinseau pakt de winst, terwijl de Nicolas Lapierre er in de Oreca met de tweede plaats vandoor gaat. Ook de Audi nummer 15 van Oliver Jarvis en Christian Bakkerud moet nog een late pitstop maken maar weet toch op het podium te finishen.

LM P2.

De Pescarolo Mazda van Oak Racing is de snellere van de twee. De nummer twee uit de Le Mans Series wint zonder veel problemen de wedstrijd.

LM GT1.

De Larbre Saleen S7R die ondanks een spin lange tijd aan de leiding rijd eindigt de race in de zandbak, helaas. Ze finishen niet, jammer voor de Nederlander Carlo van Dam, het blijft een teamsport. Nog bijna 50 minuten te gaan,  Atsushi Yogo gaat met de JLOC Lamborghini aan de leiding. De JLOC Lamborghini weet uiteindelijk de wedstrijd te winnen.

LM GT2.

Bij de GT2 zorgt de BMW van Rahal Letterman Racing met Tom Milner en Dirk Müller voor de verrassing. Ze weten na en felle strijd om de koppositie de no. 77 Felbermayr Porsche achter zich te houden en er met de winst vandoor te gaan. De Porsche met Marc Lieb en Wolf Henzler word tweede en de no. 89 Farnbacher Ferrari van Dominik Farnbacher en Allan Simonson maakt het podium vol.

Uitslag:

1) Christophe Tinseau, Shinji Nakano. Sora Racing Pescarolo.

2) Nicolas Lapierre, Loïc Duval. Oreca Matmut AIM.

3) Oliver Jarvis, Christian Bakkerud. Team Kolles Audi R10 TDi.


Zondag 1 november, Race 2.

Op zondag werd de tweede race verreden. De grid is dezelfde als in de eerste race. De Drayson Lola start dus wederom van pole. Veel veranderd er niet in de eerste ronde. Christian Albers heeft een goede start en houd plaats 5. De Drayson Lola weet een klein gaatje te trekken, maar echt weg komen is er niet bij. Al binnen twintig minuten weet Stefan Mücke die van de derde plaats is gestart, Christophe Tinseau in te halen met de Sora Racing Pescarolo Judd. Ook de Drayson Lola word de prooi van de ontketende Mücke met de 007 wagen. Met nog 2,5 uur te gaan strijden de Pescarolo en de Drayson Lola om plek twee, en de Oreca nadert in een rap tempo.

Na een uur in de wedstrijd opent de Sora Racing Pescarolo de eerste ronde pitstops. Shinji Nakano stapt in de auto en met vers rubber en een volle tank benzine komen ze de baan weer op. Ook de Oreca maakt z’n stop en komt vlak achter de Pescarolo weer de baan op. Meteen ontbrand een felle strijd om de, op dat moment, 4de plaats. De Oreca moet afhaken met technische problemen. Een niet zo soepele ongeplande pitstop is het gevolg. Het lijkt te gaan om een elektronisch probleem.

Harold Primat gaat intussen vrolijk verder met de 007 Aston Martin. De eerste serie pitstops is geweest en Primat ligt op plaats 1, op de tweede plek gevolgd door de Pescarolo met Nakano aan boord. De Drayson Lola zien we terug op de derde plaats, zowaar gevolgd door de no. 15 Kolles Audi R10 van Christian Bakkerud. Bakkerud weet redelijk eenvoudig de Drayson bestuurd door Paul Drayson zelf in te halen. Ook de Oreca met Loïc Duval  haalt de Lola eenvoudig in. Is er een probleem bij de Drayson Lola?

Met nog drie kwartier te gaan en de laatste serie pitstops achter de rug gaat de 007 Aston Martin met Stefan Mücke aan het stuur fier aan de leiding zonder al teveel dreiging. De Pescarolo komt in de laatste tien minuten nog binnen voor een zogenaamde  splash ‘n dash, alleen benzine. Ook de Aston Martin komt voor de zekerheid nog binnen voor benzine.


Foto: MArco van de Bildt.

Foto: Marco van de Bildt.

Zowel Mücke als Tinseau weten hun positie te behouden, respectievelijk één en twee. Johnny Cocker, die de laatste stint rijd in de Drayson Lola, probeert nog even orde op zaken te stellen. Twee ronden voor het einde weet hij na enkele pogingen de Audi R10 met Oliver Jarvis in te halen. Vierde positie voor de Drayson Lola. Oreca weet de derde plaats vast te houden. De no. 14 Kolles Audi met Albers finisht als zesde.

LM P2.

Ook in de tweede wedstrijd gaat de winst naar de Oak Racing Pescarolo Mazda van Jacques Nicolet, Richard Hein en Matthieu Lahay.

LM GT1.

In de GT1 klasse pakt de van de laatste plaats gestarte Hitotsuyama Team Nova Aston Martin met Akihiro Tsuzuki en Takeshi Tsuchiya. De JLOC lamborghini die de eerste wedstrijd wist te winnen werd nu tweede en pakte daarmee de titel in de klasse.

LM GT2

De no.2 van de eerste race, de no. 77 Felbermayr Proton Porsche valt uit. De 2de Felbermayr Porsche en de Ford GT strijden om de koppositie. De BMW heeft de derde plek in handen. Met nog drie kwartier te gaan zien we aan de kop een strijd tussen twee Ferrari’s, de no. 71 Team Daishin  gaat aan de leiding, op de voet gevolgd door de no. 89 Hankook Farnbacher.

De Farnbacher Ferrari met Dominik Farnbacher en Allan Simonson weet uiteindelijk na de derde plaats in race 1 nu de winst te pakken. de tweede plaats gaat naar de tweede Felbermayr Porsche van Christian Ried en Marco Holzer. Voor de Daishin Ferrari van Takayuki Aoki en Tomonobu Fujii rest de derde plaats. De Hankook Farnbacher Ferrari pakt de titel in de klasse.

Uitslag:

1) Stefan Mücke, Harold Primat. 007 Lola Aston Martin.

2) Christophe Tinseau, Shinji Nakano. Sora Racing Pescarolo.

3) Nicolas Lapierre, Loïc Duval. Oreca Matmut AIM.


De volledige uitslag is op de website van de Asian Le Mans Series te vinden.


Zo zien we met twee mooie wedstrijden op het Okayama circuit in Japan het debuut van de Asian Le Mans Series. Met de Sora Racing Pescarolo hebben we tevens een eerste kampioen. Hopelijk krijgen de Asian Le Mans Series het vervolg dat ze verdienen het volgende seizoen met  twee of meer raceweekenden in Azië.


Share