Bernoldi en Streit winnen voor Sangari Brazil op Paul Ricard.

Print Friendly, PDF & Email

Corvette Sangari Paul Ricard Bernoldi StreitOp het circuit van Paul Ricard in Frankrijk hebben Enrique Bernoldi en Roberto Streit met hun Corvette voor het Team Sangari Brazil de eerste overwinning behaald in het FIA-GT kampioenschap. Andrea Bertolini en Michael Bertels gaan als leiders in het kampioenschap naar Zolder. Mike Hezemans en Anthony Kumpen scoorde niet. Toni Vilander en Gianmaria Bruni hebben de GT2 klasse gewonnen en gaan met drie punten voorsprong naar de seizoensafsluiting in België.


De zevende en één na laatste wedstrijd van het FIA GT kampioenschap, op het circuit Paul Ricard in Frankrijk,  is gewonnen door de nr. 8 Sangari Team Brazil Corvette met Enrique Bernoldi en Roberto Streit. Deze eerste overwinning voor Sangari is tevens de eerste overwinning voor Bernoldi sinds 2004. De Sangari mannen waren het hele weekend al vooraan op de time tables te vinden, snelste in de vrije training, pre-kwalificatie en kwalificatie. Vanwege een straf moesten ze echter vanaf de 6de positie starten. Bernoldi kon in ronde 13 de kop overnemen. Na de rijderswissel wist Streit de marge gelijk te houden. Bernoldi kon daarna onbedreigd de race uitrijden.


Corvette Sangari Paul Ricard Bernoldi Streit

Foto: (c) DPPI / FIA GT.

 

Op 15 seconden van de winnaars finishte de nr. 2 Maserati MC12 van Vitaphone. Voor Miguel Ramos en Alex Müller was dit het tweede podium op rij na de derde plaats in de Algarve. Ze waren van pole gestart, ingehaald door Bernoldi, en wisten de rest van de race de tweede plaats vast te houden.

De derde plaats ging naar de winnaars van de Algarve wedstrijd, Bert Longin en James Ruffier met de SRT Corvette Z06. Het tweede podium op rij ondanks de aanwezige succesballast waar ze voor het eerst mee moesten rijden. Voor de volgende race op het krappe bochtige Zolder zullen ze 60 kg ballast mee moeten nemen, waarmee het voor Ruffier en Longin een stuk lastiger zal worden.

De nummer 19 Corvette van Luc Alphand Adventures, met Thomas Biagi en Xavier Maassen achter het stuur, pakte een mooie vierde plaats ondanks problemen met de stuurbekrachtiging. De strijd om de derde plaats in het kampioenschap zal verder gaan op Zolder tussen de SRT Corvette en die van Luc Alphand. In het kampioenschap voor teams heeft SRT met 35 punten een voorsprong van tien punten op Luc Alphand.

De grote pechvogels vandaag zijn Mike Hezemans en Anthony Kumpen. Ze starten als gedeeld koploper in het kampioenschap. Hezemans had een goede start en wist op te klimmen naar de tweede positie in de eerste ronde. Het is dan uitermate zuur dat ze uiteindelijk met motorproblemen te maken krijgen, en op moesten geven. Uiteindelijk komen ze op de tiende positie in de eindklassering. Andrea Bertolini en Michael Bertels, de andere koplopers in het kampioenschap, finishen op de vijfde plaats met hun Vitaphone Maserati MC12. Door deze vijfde plaats raken ze ballast kwijt, en lopen vier punten uit op hun directe rivalen Hezemans en Kumpen die niet scoren.

Vitaphone Racing Team heeft wel voldoende punten gescoord om de GT1 titel voor teams veilig te stellen. Vitaphone is daarmee sinds 2005 ongeslagen.


Ferrari Paul Ricard Vilander Bruni

Foto: (c) DPPI / FIA GT.

Bij de GT2 klasse heeft de AF Corse Ferrari 430 GT met Toni Vilander en Gianmaria Bruni de winst naar zich toe getrokken. Ze kwamen over de finish met 38 seconde voorsprong op hun kampioenschaprivalen, Richard Westbrook en Emmanuel Collard met de Porsche van Prospeed. Vilander en Bruni gaan met 49 punten naar Zolder voor de laatste race, drie meer dan Westbrook en Collard. AF Corse heeft een gok genomen door de wagen anders op te zetten, met bredere banden, grotere restrictors en meer gewicht. Een gok die zich terugbetaald met een mooie overwinning en een goed uitganspositie voor de laatste race.

Op de derde plaats finishte de tweede AF Corse Ferrari met Niki Cadei en Alvaro Barbra Lopez, de winnaars in de Algarve.

AF Corse gaat nu aan de leiding bij de GT2 klasse met 81 punten, en kan niet meer ingehaald worden. Ze winnen daarmee voor de vierde maal op rij de GT2 titel voor teams. Bij de fabrikanten heeft Ferrari de titel binnen gehaald met 164 punten.

De titels voor de teams zijn zowel voor de GT1 als de GT2 klasse bekend. Bij de rijders zijn de verschillen klein. Bertolini en Bartels gaan aan de leiding van de GT1 klasse met vier punten verschil. Een goede uitganspositie maar achterover leunen is er niet bij. Hezemans en Kumpen kunnen hun teleurstelling van dit weekende daar wegpoetsen. Onze landgenoot Xavier Maassen kan nog derde worden in het kampioenschap. In de GT2 klasse is het verschil tussen de leiders Vilander en Bruni en de nummers twee Westbrook en Collard drie punten. Ook hier kan nog een hoop gebeuren.

De volledige uitslag is hier te vinden.

De laatste race is op 25 oktober op het circuit van Zolder in België.


Share