Vooruitblik naar de 1000 km van Silverstone.

Print Friendly, PDF & Email

Komend weekend vind op het Engelse circuit Silverstone  de laatste Le Mans Series wedstrijd plaats van dit seizoen, De 1000 km. van Silverstone. De titels in de LM P2 klasse en de LM GT1 klasse liggen al vast. In de LM P1 en de LM GT2 klasse wordt nog voor het kampioenschap gestreden. Wie zijn er en wie niet, een korte analyse.


Op de startlijst prijken de namen van 40 wagens en hun coureurs, zowaar een indrukwekkende lijst. Wat betreft de hoeveelheid wagens zit het wel snor. Als we wat meer gedetailleerd naar de lijst kijken worden een aantal dingen duidelijk. De LM GT1 klasse hoeven we het eigenlijk niet meer over te hebben, drie auto’s en de titel ligt al vast. Bij de LM P2 klasse meer auto’s maar ook hier ligt de titel al vast. De strijd gaat nog om de titel in de LM P1 klasse waar 11 wagens voor zijn ingeschreven en de GT2 klasse waar 14 auto’s zullen meedoen. Voor de rest wordt er natuurlijk nog gereden voor de dag titels. Laten we alles eens op een rijtje zetten en kijken wie de opvallende danwel gebruikelijke deelnemers en afwezigen zijn.


LM P1.

Elf wagens zullen er aan de start verschijnen in deze klasse waar dit weekend om het kampioenschap zal worden gereden. Aston Martin gaat riant aan de leiding. De nummer 007 bolide met Jan Charouz, Thomas Enge en Stefan Mücke begint dit weekend met een voorsprong van 7 punten op de nummer twee, de nummer 16 Pescarolo van Christophe Tinseau en Jean-Christophe Bouillon. In het weekend zijn er nog maximaal 11 punten te halen, 10 voor de overwinning en 1 voor de pole.


Foto: Marco van de Bildt. De 009 Aston Martin.

Foto: Marco van de Bildt.

Onder normale omstandigheden zal Aston Martin het kampioenschap binnenhalen, zoniet dan ligt Pescarolo op de loer om de zaken recht te zetten, zeker na de pech die ze hadden op de Nürburgring met het uitvallen van hun auto. Het is mooi om te zien dat Oreca er is met een auto. Het team is natuurlijk druk bezig met de voorbereiding voor de Petit Le Mans, de één na laatste race van het American Le Mans Series seizoen, waar ze aan mee zullen doen. De auto waarmee Oreca naar Silverstone komt zal worden bestuurd door Olivier Panis en Nicolas Lapierre, de rijders die ook bevestigd zijn voor Petit Le Mans. Net als de rest van dit seizoen zal Audi er dit ook niet bij zijn. Peugeot die wel meededen in Barcelona en Spa, hebben ook besloten deze race te laten schieten. Zowel Audi als Peugeot hebben wel aangekondigd naar Petit Le Mans te komen.


LM P2.

Ook in de LM P2, waar 12 wagens aan de start zullen verschijnen, word alleen nog gereden voor de dagoverwinning. Na het wegvallen van de Racing Box Lola’s, na de Nürburgring,  vanwege financiële problemen staat Quifel ASM met de Ginetta Zytek 095 bovenaan de ranglijst, en kan niet meer worden ingehaald.


LM GT1.

Bij de GT1 klasse wederom een klein veld, drie auto’s, maar wel drie verschillende merken. Helaas, voor de racefans, is het kampioenschap al beslist, in het voordeel van Luc Alphand Adventures met de Corvette C6.R. Hier word dus alleen nog gereden voor de dagoverwinning, en uitrijden is al podium.

Goed nieuws voor de Nederlanders, Peter Kox rijd weer mee, en wel in de Gigawave Aston Martin DBR9.


LM GT2.

Bij de LM GT2 klasse vinden we het grootste aantal deelnemers, 14 in totaal. Hier gaat het nog om het kampioenschap, hoewel de Felbermayer Porsche 997 GT3 van Marc Lieb en Richard Lietz riant aan de leiding gaat met 8 punten voorsprong op de JMW Ferrari van Robert Bell en Gianmaria Bruni. Bij normale omstandigheden zullen de Felbermayer mannen de voorsprong niet meer uit handen geven.


20090614-DSC00872

Foto: Marco van de Bildt. De Snoras Spyker C8 Laviolette.

Wij, Nederlanders, kijken vol verwachting naar de Snoras Spyker C8 van Tom Coronel en Jarek Janis. Kunnen zij hun kunstje van de Nürburgring herhalen, en wederom op het podium finishen?


De Nederlanders.

20090614-dsc00954

Foto: Marco van de Bildt.

Charles Zwolsman en Christijan Albers doen weer mee bij Team Kolles in respectievelijk de nummers 14 en 15 Audi R10. Peter Kox zien we zoals we eerder al berichtte in de GT1 klasse terug in de Aston Martin DBR9 van Gigawave. In de GT2 klasse zien bij de Snoras Spyker natuurlijk het bekende gezicht van Tom Coronel. Bij de JMB Ferrrari zien we Peter Kuteman achter het stuur.

De kwalificaties zijn op zaterdag 12 september en de race gaat van start op zondag 13 september om 11:35 uur.


Share