Petit Le Mans, Road Atlanta: een vooruitblik.

Print Friendly, PDF & Email

patron highcroft racingOp zaterdag 26 september is het eindelijk weer zover  dan wordt voor de twaalfde keer één van de mooiste races in de ALMS  van dit jaar gereden.  Dan gaat het  hier natuurlijk over Petit Le Mans op Road Atlanta in Baselton een race die ca. 10 uur duurt en gaat over 1000 mijl. Hier gaat de strijd tussen de Audi’s TDI 15 en de Peugeot’s weer in alle hevigheid verder, maar ook de strijd om het kampioenschap is nog niet gestreden.


Het is al weer de één na laatste wedstrijd van dit jaar in de American Le Mans series die op 26 september wordt verreden maar het wordt door veel teams gebruikt als voorbereiding van het nieuwe seizoen, en dan in het bijzonder de 24 uur van Le Mans 2010. Deze race is samen met de 12 uur van Sebring eerder in het seizoen een echte klassieker aan het worden waar altijd hard wordt gereden voor de overwinning door de verschillende Europese en Amerikaanse teams.

LM P1

In deze klasse rijden 12 auto’s waarvan de helft niet meestrijd om de eindoverwinning van de ALMS.  De strijd om het kampioenschap gaat hier tussen en Ferran Motorsport en Pátron Highcroft Racing waarvan de laatstgenoemde een voorsprong heeft van slechts 17 punten.


Scott Dixon de Ferran Acura

Foto: (c) americanlemans.com

patron highcroft racing

Foto: (c) Patron Highcroft Racing.

Beide teams rijden overigens met Acura ARX-02a en ze hebben beiden voor deze race een extra coureur in dienst afkomstig uit de IRL serie die daar alle twee in het zelfde team rijden. Beide teams verwachten beter mee te kunnen strijden voor de overwinning dan dat ze dat deden tijdens de race in Sebring eerder dit jaar. Men heeft de Acura gedurende het seizoen beter leren kennen en verder door ontwikkeld. Dus een overwinning van de diesels is voor hen niet zo van zelf sprekend. Scott Dixon wist tijdens de 12 uur van Sebring  de auto van de Ferran Motorsport nog op pole te zetten voor de diesels van Audi en Peugeot.


20090614-DSC01520

Foto: Marco van de Bildt.

Peugeot komt met 2 auto’s naar Road Atlanta. Het zullen dezelfde zijn als die begin dit jaar op  Sebring reden, Pedro Lamy en Nicolas Minassian rijden in de 07 en Franck Montagny en Stephane Sarrazin zullen in de 08 rijden. Beide auto’s en coureurs hebben  de 24 uur van Le Mans  van dit jaar gereden waarvan de nr. 08 als tweede wist te eindigen, de winnende auto de 09, rijd niet mee tijdens de Petit Le Mans. Peugeot wil natuurlijk nu een beter resultaat boeken dan vorig jaar waar ze als tweede wisten te eindigen op maar 4,5 seconden achter de winnende Audi. En ze willen het seizoen 2009 natuurlijk ook winnend afsluiten want na de overwinning in de 24 uur van Le Mans wil je natuurlijk meer.


Foto: Marco van de Bildt

Foto: Marco van de Bildt

Audi is al sinds 2000 de winnaar van de race op Road Atlanta  dus ook dit jaar hebben ze een naam hoog te houden. Of dat gaat lukken is de vraag want de concurrentie is hevig. Het merk  deed voor het eerst mee in 2000 met de Audi R8 en wisten toen gelijk de overwinning te pakken . Tot en met 2005 wist de Audi R8 ieder jaar de overwinning te behalen en de afgelopen 3 jaar deden ze dat ook met de Audi R10 TDI. Maar nu met de Audi R15 TDI is het maar de vraag of ze dat lukt want tijdens de 24 uur van Le Mans was het toch Peugeot die de snellere auto had. In Audi van het Sport Team Joest wordt gereden door Allan McNish , al 4 x gewonnen, en door Dindo Capello die al 5 x heeft gewonnen op Road Atlanta, dit is dus een zeer ervaren team. De auto van Audi Sport North America bestuurd door Lucas Luhr en Marcus Werner.

Oreca Matmut komt na de schitterende overwinning op Silverstone van 13 september j.l. met hun Oreca 01 AIM naar Road Atlanta. De rijders zullen zijn: Olivier Panis, Nicolas Lapierre en voor deze race wordt het team versterkt met Romain Dias, winnaar van Petit Le Mans 2007 in LM P2. Naast deze race zal het team ook deelnemen aan Sebring 2010 dat is samen met komend weekend de perfecte voorbereiding moet zijn voor Le Mans 2010.


drayson american lemans com

Foto: (c) americanlemans.com

Drayson Racing komt aan de start met een Lola B09/60 Judd en zal met deze auto voor de eerste keer meerijden, de nieuwe auto werd gelanceerd tijdens de afgelopen race van de LMS op Silverstone. Hiervoor was Drayson Racing vooral actief in de GT 2 klasse  uitkomende met een Aston Martin Vantage GT2 en nam hij vorig jaar ook al deel aan Petit Le Mans maar viel in ronde 294 uit met mechanische pech.

LM P2.

Deze klasse bestaat slecht uit  4 teams en 5 auto’s, dit in tegenstelling met de Europese Le Mans Series, waar er tijdens Silverstone in deze klasse 12 auto’s aan de start verschenen. De winnaar van het seizoen in deze klasse is al bekent want die hebben een dusdanige voorsprong dat dit in de laatste 2 races niet meer in te halen is. De nummer 1 is het team van Lowe’s Fernandez Racing met een Acura ARX-01B, hun  voorsprong in punten op de nummer 2 is 59 . De nummer 2 is Dyson Racing met een Lola B08/80MZR-R.

LM GT2

In de GT2 klasse zien we 14 wagens op de startlijst staan van maar liefst 8 verschillende merken. Een buitengewoon competitieve klasse waar we vaak eens strijd zien tussen Porsche en Ferrari. Daar heeft zich nu een derde ‘speler’  in de strijd geworpen, en wel Corvette die de GT1 voor gezien heeft gehouden en sinds 2 wedstrijden mee strijd in de GT2 klasse. En met succes. De vorige ALMS wedstrijd op Mosport wisten ze te winnen na een mooie strijd met Ferrari.


20090613-dsc00725

Foto: Marco van de Bildt.

Van die Ferraris’s zien we er overigens maar eentje aan de start, maar dat is dan wel die van Risi Competizione bestuurd door Le Mans winnaars Jaime Melo, Pierre Kaffer en Mika Salo. Zij komen zeker niet om voor spek en bonen mee te rijden. Als we naar de startlijst kijken zien we tegenover deze ene Ferrari, 4 Porsche’s 911 en de eerder genoemde Corvette’s, twee van Corvette Racing en één van LG Motorsports.

De Flying Lizard Porsche van Joerg Burgmeister en Patrick Long gaat op dit moment aan de leiding in het kampioenschap gevolgd door de Ferrari van de Risi boys. Bij Flying Lizard krijgen ze voor dit weekend versterking van de ervaren Marc Lieb. Het is te verwachten dat de strijd om de winst gaat tussen Ferrari, Porsche en Corevtte. Hoewel we de BMW’s van Rahal Letterman niet mogen uitvlakken.Ook op de startlijst zien we verder  nog het debuterende Jaguar, een Dodge Viper, een Ford GT en een Panoz als outsiders.


Zaterdag 26 om 11.15 lokale tijd gaat de Petit Le Mans van start. In Nederland begint om 17.00 uur de uitzending op MotorsTV.

De laatste race in de American Le Mans Series zal op 10 oktober worden verreden op het circuit Laguna Seca, Monterey.


Share