Le Mans Series, vooruitblik naar de 1000 km van Algarve.

Print Friendly, PDF & Email

20090614-DSC01284Dit weekend vind op het nieuwe circuit Autodromo Internacional do Algarve in Portugal de derde race van het 2009 seizoen van de Le Mans Series plaats. Het is de eerste maal dat in de Le Mans Series een nachtrace zal worden verreden. Op de startlijst staan 35 auto’s in vier verschillende klassen. Pescarolo Sport verdedigd een eerste plaats in het kampioenschap, een eerste plaats die Aston Martin graag over zou willen nemen. Drie Nederlanders doen er mee: Charles Zwolsman, Christijan Albers en Tom Coronel.


Dit weekend wordt op 1 Augustus de 1000 km. van Algarve verreden in de Le Mans Series. Deze derde ronde van dit seizoen vind plaats op het gloedje nieuwe circuit Autodromo Internacional do Algarve in de buurt van Portimão. Het circuit is in 2008 aangelegd, en de Le Mans Series is een van de eerste grote internationale race series die dit circuit aandoen. Het is niet alleen de eerste keer dat dit circuit word bezocht, maar het tevens de eerste nachtrace van de Le Mans Series.  35 bolides zullen aan de start verschijnen op zaterdag avond voor de start om 19.15 uur.


LM P1.

Het ronde getal van 10 auto’s zal aan de start verschijnen deze race, de 3de ronde van dit Le Mans Series seizoen. Aston Martin komt, zoals voor het seizoen is toegezegd, met twee wagens naar Portugal, de 007 en de 009 Lola-Aston Martin. De 007 komt met dezelfde line-up als bij de 24 uur van Le Mans. De 009 komt met Harold Primat, Darren Turner en de Portugees Miguel Ramos. De Nederlanders Peter Kox en Jos Verstappen zijn er dus niet bij.


Foto: Marco van de Bildt.

Foto: Marco van de Bildt.

Pescarolo komt met één auto, de no. 16 Pescarolo Judd, wegens budget problemen. Pescarolo Sport verdedigd de eerste plaats in het kampioenschap. Team Oreca Matmut komt wel met twee wagens. In de no. 10 vinden we naast Bruno Senna, lokale held en ex-F1 cuoreur Tiago Monteiro voor wie het z’n thuiswedstrijd zal zijn. Team Kolles komt met beide wagens naar het circuit van Portimão. Bij de rijders geen wijzigingen. De grid word verder aangevuld met de Lola-Aston Martin van Speedy Racing (Zwitserland), de Courage-Oreca-Judd van Signature (Frankrijk) en de Ginetta-Zytek van Strakka Racing (Verenigd Koningrijk).

Grote afwezigen zijn natuurlijk Audi en Peugeot. Voor zowel Audi, met de nieuwe Audi R15 TDI, als Peugeot, met de oude vertrouwde 908 HDi FAP, is dit geen verassing. Beide teams hebben vooraf al aangegeven de Le Mans Series niet te zien als prioriteit, en zich vooral te willen richten op de 24 uur van Le Mans. Van Audi zou je verwachten dat ze hun plannen eventueel bijstellen, na hun minder succesvol verlopen 24 uur, om meer tijd met de Audi R15 TDI te hebben in wedstrijden. Misschien zien we ze nog terug in de American Le Mans Series, bijvoorbeeld bij de Petit Le Mans.


LM P2.

In de LM P2 klasse zien we 12 deelnemende wagens aan de start. Daarmee is de LM P2 de sterkst vertegenwoordigde klasse. Dat is wel eens anders geweest. De grote vraag bij deze klasse is altijd of er naast voldoende kwantiteit ook voldoende kwaliteit is.

Grote afwezige is helaas de Team Essex Porsche RS spyder, de winnaar in de LM P2 klasse van de 24 uur van Le Mans.

Als motoren leverancier komen we vier maal een Judd  tegen en Mazda en Zytek zijn ieder drie maal vertegenwoordigd.

Wij zien kansen voor Oak Racing met de twee Pescarolo Mazda’s en Speedy Racing met de Lola-Judd.


Foto: Marco van de Bildt.

Foto: Marco van de Bildt.

LM GT1.

Bij de GT1 klasse wordt het een triest verhaal, helaas. Twee auto’s op de startlijst. Luc Alphand Adventures komt met één Corvette. Er zijn geruchten over tekort aan onderdelen en financiële perikelen, of een combinatie van beide. Wij hopen dat het goed gaat met het team, en met Luc Alphand zelf die herstellende is van een moter ongeval.

Het is mooi om de Saleen S7R van Larbre Competition weer terug te zien. Een mooie auto.

Uitrijden in deze klasse is een podium plaats, dus daar is de spanning een beetje weg.


LM GT2.

In de GT2 klasse zien we 11 bolides op de startlijst. Bij voorbaat is het al 6-3 voor Ferrari ten opzichte van Porsche. Het is goed om debutant Drayson Racing met de Aston Martin Vantage GT2 weer te zien na de 24 uur van Le Mans. Het elftal wordt aangevuld met de Spyker C8 Laviolette van het Nederlandse Snoras Spyker Squadron.


Nederlanders?

In deze derde race van het seizoen prijken de namen van drie Nederlanders op de deelnemerslijst. Bij team Kolles zullen de beide Audi’s R10 met dezelfde rijdersamenstelling aan de start verschijnen als bij de 24 uur van Le Mans. Charles Zwolsman, best geklasseerde Nederlander op Le Mans met een 7de positie, dus in de no. 14, en Christijan Albers in de no. 15.

Tom Coronel zien we terug bij de Snora Spyker C8 met teamgenoot Jarek Janis. Bij de 24 uur wisten ze, met Jeroen Bleekemolen er nog bij, een buitengewoon goede prestatie neer te zetten door de 5de positie in de GT2 klasse te veroveren.


Vrijdag zijn de kwalificaties, en de race start op zaterdag avond om 19.15 uur.


Share