Hollands glorie tijdens de 24 uur van Spa.

Print Friendly, PDF & Email

20090614-DSC01071Voor de 24 uurs race van Spa,  25 en 26 juli op het circuit van Spa-Francorchamps, waarschijnlijk de mooiste race van het FIA GT kampioenschap, hebben zich al 40 teams aangemeld in  4 verschillende klassen. Logisch is dat daar ook een aantal Nederlandse coureurs aan meedoen. Nog niet  alle inschrijvingen zijn compleet  maar op de voorlopige inschrijflijst vinden we tot nu toe de volgende elf Nederlandse coureurs:


Xavier Maassen rijdt mee in de GT 1 klasse  voor het team van Sangari  Team Brazil in een Corvette C6, zijn tamgenoten zijn  Enrique Bernoldien Roberto Streit.

Foto: Marco van de Bildt. De Luc Alphand Corvette waarmee Xavier Maassen tweede werd in de GT1 klasse bij de 24 uur van Le Mans (209).
Foto: Marco van de Bildt. De Luc Alphand Corvette waarmee Xavier Maassen tweede werd in de GT1 klasse bij de 24 uur van Le Mans (2009).

Tijdens de 24 uurvan Le Mans wist hij met de Luc Alphand Corvette als tweede te eindigen in de LM GT1 klasse. Het team van Luc Alphand komt, tegen de verwachting in, niet voor op de startlijst. De reden waarom het team van Luc Alphand niet mee doet aan de 24 uur van Spa is nog niet bekend .


Foto: (c) DPPI / FIA GT
Foto: (c) DPPI / FIA GT

Mike Hezemans en Jos Menten zijn  coureurs die samen met 2 Belgische collega’s, Kurt Mollekens en Anthony Kumpen in  een  team rijden, het PK  Car Sport uit Belgie. Ze zullen rijden in een CorvetteC6 R.  Mike Hezemans is absoluut geen onbekende in FIA GT  kampioenschap, dit jaar rijd hij voor de elfde keer mee, is al 116 keer aan de start verschenen en heeft al 13 overwinningen op zijn naam staan waarvan dit jaar in Oschersleben de laatste is. Mike zelf  is al actief in de autosport sinds 1990  waar hij in de Dutch Touring Car Championship begon. Dus deze 24 uurs race is voor Mike zeker geen onbekend  terrein. Jos Menten  is wat minder bekend, rijd sinds 2005  mee in het FIA GT kampioenschap. Hij heeft al een aantal keer deelgenomen aan de 24 uurs race van Spa en ook in 2007 aan de 24 uur van Le Mans. Hij is zijn race carrière begonnen in 1999 bij de Formula Arcobaleno, en heeft  sindsdien gereden in o.a. Formule  Renault, Dutch Supercar Challange en de Le Mans Series en Belgian GT  en nu dus de FIA GT. Dit is een team dat gaat strijden om een podiumplaats in de GT1 klasse.


Foto: Marco van de Bildt. De IPB Spartak Racing Lamborghini tijdens de 24 uur van Le Mans, 2008.
Foto: Marco van de Bildt. De IPB Spartak Racing Lamborghini, waarmee Peter Kox eerder uitkwam in het FIA GT kampioenschap, hier tijdens de 24 uur van Le Mans, 2008.

Peter Kox is een oud gediende die al in vele klassen actief is geweest, waaronder het FIA GT kampioenschap met de IPB Spartak Lamborghini, en rijd nu mee in deze FIA GT  race, de 24 uur van Spa . Hij zal uitkomen in eenFerrari F 430 GT voor het team van  CRS Racing  in de GT 2 klasse . Zijn 3 mede coureurs zijn Adrew Kirkaldy, Rob Bell en Antonio Garcia. De laatste keer dat we Kox gezien hebben was tijdens de 24 uurvan Le Mans  waar hij schitterde in een Aston Martin 009  in de LPM1  klasse .


Foto: Marco van de Bildt. Paul van Splunteren met de Porsche tijdens de Dutch GT4 race op Zandvoort.
Foto: Marco van de Bildt. Paul van Splunteren met de Porsche tijdens de Dutch GT4 race op Zandvoort.

Paul van Splunteren is naast coureur ook een zakenman uit Eindhoven. Hij is al sinds 1985 actief bezig in de autosport. Hij zal tijdens de 24 uur van Spa uitkomen voor Prospeed Competition in een Porsche 997 GT3 RSR in de GT2 klasse. De 52 jarige coureur begon zijn race loopbaan in 1985 met de Sports 2000 serie en heeft sindsdien gereden in o.a Touring cars, Squardra Bianca, Renault Clio Cup, Porsche GT3 Challenge en de Porsche Supercup. Paul wordt vergezeld door nog 2 Nederlanders en dat zijn Raymond Coronel en Niek Hommerson  en de Belg Louis Machiels. Paul van Splunteren rijd ook het Dutch GT4 kampioenschap waar hij op dit moment een mooie derde plaats inneemt in het klassement.

Peter Kutemann, een 61 jarige coureur uit Monaco, rijd mee voor het team van JMB Racing in een Ferrari F430 GT  in de GT2 klasse. Peter is begonnen met racen in 1997 en heeft sindsdien gereden in o.a Ferrari Challenge Group, FFSA GT Championship en het FIA GT Championship. Hij rijd al sinds 2000 voor het team van JMB.

De broers Rob en Arjan van der Zwaan rijden voor het team van Full Speed Racing  in de GT 1 klasse . De auto, een Saleen S7 Twin Turbo,  zullen ze delen met Luke Hines en Ferdinando Monfardini. Beide coureurs zijn begonnen in 1996 in de Formule Ford 1600 en 1800 , en zijn verder gegaan in o.a  Spaanse GT en Euro GT en rijden nu al weer een tijdje mee in de FIA GT .

Oskar Slingerland, de elfde Nederlander die we op de grid tegenkomen, zal uitkomen voor Prospeed Competition met een porsche 911 GT3 Cup s in de zogenaamde G3 klasse. Zijn teamgenoten zijn David Loix, Niki Lanik en markus Palttala. Voor Slingerland is dit zijn eerste race in het FIA GT kampioenschap

Meer informatie, waaronder het volledige programma en deelnemerslijst kan hier gevonden worden.


Share