Hollands glorie in de 24 uur van Le Mans.

Print Friendly, PDF & Email

20090613-DSC00445In de 77ste 24 uur van Le Mans, welke zo succesvol is verlopen voor Peugeot, deden maar liefst 8 Nederlanders mee. Charles Zwolsman in de Audi R10 van Team Kolles is wel de hoogst geklasseerde Nederlander, maar hij heeft niet op het podium gestaan. Die eer is  dit jaar alleen weggelegd voor Xavier Maassen in de Corvette C6 R. We  hebben een schitterend race weekend meegemaakt, en we gaan eens  gaan kijken waar de  Nederlandse coureurs geëindigd zijn na een slopende  race.


LM P1.

Foto: Marco van de Bildt. De 008 Lola-Aston Martin met Jos Verstappen.
Foto: Marco van de Bildt. De 008 Lola-Aston Martin met Jos Verstappen.

Jos Verstappen eindigde na veel problemen  uiteindelijk  op 11 plaats in de  LM P1 klasse. Problemen begonnen door het ongeluk van Darren Turner waardoor de 008 zeker 6 ronden lang in de pits moest verblijven voor reparatie, als Jos de baan weer op is krijgt het team ook nog een stop-and-go penalty van 4 minuten te incasseren. In het begin van de ochtend komen er ook nog eens problemen met de versnellingsbak bij wat weer een extra achterstand oplevert van zeker 3 kwartier, en ja nu zit een top 10 uitslag voor het team er echt niet meer in.


Foto: Marco van de Bildt. De 009 Aston Martin.
Foto: Marco van de Bildt. De 009 Aston Martin.

De Aston Martin  009  van o.a Peter Kox  crasht  om 09:30 uur in de Porche Curves. De auto was onherstelbaar zwaar beschadigt maar Harold Primat kon gelukkig op eigen kracht uit de auto klimmen. Door de uitsluiting van Stuart Hall op zaterdagavond waren  Peter Kox en Harold Primat genoodzaakt de race met z’n tweeën te volbrengen dit zal ongetwijfeld tot extra vermoeidheid hebben geleid en misschien ook wel de oorzaak van de crash.


Foto: Marco van de Bildt. De Team Kolles nummer 14 Audi R10 TDI.
Foto: Marco van de Bildt. De Team Kolles nummer 14 Audi R10 TDI.

Charles Zwolsman startte de race als 14 e en eindigde op een mooie 7 e plek . Ook hier starte de race niet probleemloos de rijder Narain Karthikeyan raakt 5 minuten voor de start geblesseerd en kan niet aan de race deelnemen. Dus ook hier kunnen  maar 2 coureurs de race beginnen en afmaken. Problemen waren er hier ook met de versnellingsbak wat ze ca. 10 minuten  extra tijd in de pitbox kosten. Zwolsman reed voor de eerste keer mee in Le Mans en met dit resultaat heeft hij zich hier wel bewezen.


Foto: Marco van de Bildt. De nummmer 15 Audi R10 met Christijan Albers.
Foto: Marco van de Bildt. De nummmer 15 Audi R10 met Christijan Albers.

Christijan Alberts  in een Audi R10 TDI wist met zijn twee teamgenoten van een 13e naar een 9e plek op te klimmen. Ook hier verliep de race niet geheel vlekkeloos, zo waren er de volgende probleem: bodemplaat beschadigd, kapotte diffuser, neus 3 keer vervangen en ook de voorwielophanging is 2 x vervangen. Al met al heel veel werk voor de jongens in de pitbox en een resultaat dat er mag wezen in een auto van vorig jaar.


LM GT1.

Foto: Marco van de Bildt. Xavier Maassen in de Corvette C6R van Luc Alphand.
Foto: Marco van de Bildt. Xavier Maassen in de Corvette C6R van Luc Alphand.

Xavier Maassen eindigt als 2de in de LM GT1 klasse in de Corvette C6.R van het team Alphand Adventures en komt daarmee op het podium terecht , een super resultaat , er waren weliswaar  nog maar 3 auto’s uit die klasse over maar  je moet het nog wel even doen. De Corvette wist het gewoon 24 uur probleemloos vol te houden en er waren geen onverwachte  problemen en samen met zijn 2 teamgenoten Yan Clairay en Julien Jousse wist Xavier de race uit te rijden en als 2e te eindigen. En nu maar hopen dat hij volgend jaar bij een goed LM P1 team terecht kan ,en net zoals  Jan Lammers en Gijs van Lennep de 24 uurs race van Le Mans te winnen . En het blijft jammer dat deze Corvette’s er volgend jaar niet meer bij zullen zijn. We wensen Xavier natuurlijk in het FIA GT kampioenschap, waarvan de eerstvolgende race aanstaande zondag is, net zoveel succes toe.


LM GT2.

Foto: Marco van de Bildt. De Nederlandse Snoras Spyker.
Foto: Marco van de Bildt. De Nederlandse Snoras Spyker.

Tom Coronel en Jeroen Bleekemolen en hun teamgenoot Jarek Janis eindigden in hun Spyker  in de LM GT 2 klasse als 5e en in het overall klassement als 25e. Dit is zeker geen slechte prestatie als je weet hoe groot de concurrentie is in de GT 2 klasse. Ze wisten met z’n drieën een mooi constante race te rijden en niet het uiterste van de auto te eisen , om zodoende de finisch van de race te halen . Het Snoras Spyker Squadron rijd al mee in Le Mans sinds 2006 ,maar dit jaar is het de eerste keer dat het team de race ook geheel weet uit te rijden . En nu maar hopen dat de opgaande lijn voortgezet kan worden .


Foto: Marco van de Bildt. Michael vergers in de Virgo Motorsport Ferrrari F430 GT.
Foto: Marco van de Bildt. Michael vergers in de Virgo Motorsport Ferrrari F430 GT.

Micheal Vergers eindigt helaas vrij kleurloos als 10 e in zijn LM GT2 klasse , en overall ook als laatste , maar ze hebben wel de totale race uitgereden en dat kan lang niet iedereen zeggen. Micheal reed in een Ferrari F430  voor het team van de Britse Virgo Motorsport.Share