Hollands glorie tijdens Le Mans 2009.

Print Friendly, PDF & Email

Het meemaken en beleven van de 24 uurs race van Le Mans is alleen al het wachten van één jaar waard, maar dat er dan ook nog een aantal groot getalenteerde Nederlandse coureurs meerijden, dat maakt het geheel helemaal tot een feest. De deelnemers tot nu toe zijn: Jos Verstappen, Charles Zwolsman, Micheal Vergers, Tom Coronel  Xavier Maassen, Jeroen Bleekemolen, Peter Kox en Christijan Albers.


Foto: Marco van de Bildt. De Van Merksteijn Porsche met Jos aan het stuur.
Foto: Marco van de Bildt. De Van Merksteijn Porsche met Jos aan het stuur.

Jos Verstappen is wel de bekendste van de 8 deelnemers, maar niet de meest ervaren op het gebied van Le Mans. We kennen hem voornamelijk uit zijn formule 1 tijd, maar hij debuteerde vorig jaar in de Le Mans series en de 24 uur race in de LMP2 klasse met een Porsche RS Spyder bij het team van Van Merksteijn Motorsport. Hier behaalde hij met het team in de LMP2 klasse  de overwinning  in de series en natuurlijk de zege tijdens de 24 uur van Le Mans. En ja, wij hebben ook staan juichen voor het podium tijdens de uitreiking van de prijzen . Helaas was dit maar voor 1 seizoen voor het team Merksteijn , die zich dit resultaat  tot doel had gesteld, de  overwinning in de LPM2 klasse . Dit jaar rijd Jos de 24 uur voor het britse merk Aston Martin  in de LMP1 klasse en ook nu maken ze weer een goede kans om hoog te eindigen , en wie weet staan we ook dit jaar weer voor het podium . Ook voor Aston Martin  in de LMP1 klasse rijd dit jaar Peter Kox een zeer getalenteerd en veelzijdig coureur , die zijn sporen in de Le Mans series en daar buiten  heeft verdient. Rijd al vele jaren mee en heeft al aardig wat overwinningen achter zijn naam staan. Peter Kox reed zijn eerste Le Mans in 1996  voor McLaren in de GT 1 klasse en werd derde, en sindsdien heeft hij nog 10 keer aan deze race deelgenomen, met als hoogtepunt  2003   de 24 uurs race winnen in de GTS klasse in een Ferrari F 550 .

Christijan Albers en Charles Zwolsman   komen beiden uit  voor het team van Kolles welke met 2 Audi’s R10 TDI aan de start van de race  zal verschijnen . Christian kennnen voornamelijk als coureur in de  F1, bij teams van Spyker , Midland en Minardi , maar ook van de  4 jaar rijden in de DTM klasse . Vorig jaar heeft hij ook één keer in de ALMS gereden, dit deed hij toen ook voor het team van Audi in de R10 TDI  op het circuit van Laguna Seca alwaar hij als tweede wist te  eindigen. Charles Zwolsman rijd dit jaar voor het eerst mee in de Le Mans serries en de 24 uurs race , hij heeft hiervoor in verschillende klasses gereden o.a  F3 Euroseries, Formule Renault en Champcars. Al met al een goede keuze van Kolles om deze 2 coureurs voor hem te laten rijden in een auto waarmee Audi vorig jaar  de 24 uur van Le Mans nog wist te winnen.


Foto: Marco van de Bildt. De Snoras Spyker C8 Laviolette in actie.
Foto: Marco van de Bildt. De Snoras Spyker C8 Laviolette in actie.

Jeroen Bleekemolen en Tom Coronel  zijn 2 van de 3 coureurs van het Snoras Spyker Squadron  en rijden in een Spyker C8 Laviolette GT2R.  Jeroen kennen we voornamelijk als coureur van het A1 GP Team Nederland waar hij al 4 jaar eerste coureur is , maar dit jaar neemt hij ook al voor de 4 keer deel aan de 24 uurs van Le Mans , teams waar hij  eerder voor uitkwam waren o.a Van Merksteijn , en Racing for Holland in de Dome-Judd van Jan Lammers .


Foto: Marco van de Bildt. Jeroen 'the bleek' Bleekemolen in de A1GP auto.
Foto: Marco van de Bildt. Jeroen ‘the bleek’ Bleekemolen in de A1GP auto.

Hij kende vorig jaar ongetwijfeld het beste resultaat om samen met Jos en Peter de 24 uurs race van Le Mans te winnen in de LM P2 klasse. Tom Coronel is ook een erg gedreven coureur die al sinds 1990 zeer actief is in de autosport in diverse klassen en heeft ook al verschillende overwinningen op zijn naam staan . Hij doet dit jaar voor de negende keer mee aan de 24 uur van Le Mans, teams waarvoor hij o.a gereden heeft zijn : Lola Ford, Audi, Spyker, en Racing For Holland . Al met al een indrukwekkende lijst.


Foto: Marco van de Bildt. Michael Vergers in de Zytek 07S van Barazi Epsilon.
Foto: Marco van de Bildt. Michael Vergers in de Zytek 07S van Barazi Epsilon.

Micheal Vergers is  een oude rot in het vak en komt dit jaar tijdens de 24 uur van Le Mans uit voor Virgo Motorsport in een Ferrari F430 GT  in de LMGT 2  klasse. Micheal is al actief in de autosport sinds 1988 en heeft al 7 jaar meegereden in de LMS en doet dit jaar voor de vierde keer mee aan de 24 uur van Le Mans. De vorige 3 Le Mans heeft hij gereden voor het team van Barazi Epsilon in de LMP2 klasse met een 5e plaats als hoogste klassering in 2008.


Foto: Marco van de Bildt. De Luc Alphand Corvette C6R.
Foto: Marco van de Bildt. De Luc Alphand Corvette C6R.

Xavier Maassen  komt uit voor het team van Luc Alphand Aventures in een Corvette C6.R in de LMGT1  klasse. Xavier is pas sinds 2000 actief in de autosport en rijd dit jaar voor het eerst de 24 uur van Le Mans een echte rookie dus. Hij heeft gereden  in de formule Renault , de world serries by Renault en vorig jaar de Fia GT serie waar hij in een Q-Park Corvette C6R uitkwam voor het team van Selleslag Racing en in Monza op de eerste plaats eindigde. Xavier is dus geknipt voor deze klasse en hopen dat hij daar hoog kan eindigen dit jaar.


Foto: Marco van de Bildt. De Jaguar XJR-9LM waarmee Jan Lammers samen met zijn teamgenoten Andy Wallace en Johnny Dumfries de 24 uur van 1988 won.
Foto: Marco van de Bildt. De Jaguar XJR-9LM waarmee Jan Lammers samen met zijn teamgenoten Andy Wallace en Johnny Dumfries de 24 uur van 1988 won.

Na al deze coureurs  bekeken te hebben moeten we concluderen dat er dit jaar tijdens de 24 uurs race van Le Mans wel zeker een hele grote kans is dat er op 14 juni weer een nederlander op het podium staat . Alleen is het erg  jammer dat we MISTER LE MANS HIMSELF dit jaar moeten missen. Jan Lammers komt nog niet voor op de lijsten en de kans is wel zeer gering dat dit ook nog gaat gebeuren voor de start . We betreuren het ten zeerste dat hij na 21  deelnames, waaronder de winst in 1988 met Jaguar, er dit jaar  bij de 24 uurs race van Le Mans, de hoogste tak van autosport,  waarschijnlijk niet meer bij zal zijn. Wij zullen hem missen.

Share