Jeroen Bleekemolen wint eerste Dutch GT4 wedstrijd op Zandvoort, Porsche grootste winnaar.

Print Friendly, PDF & Email

Tijdens de Paasraces op Zandvoort, op 11 en 13 april, vonden de eerste drie wedstrijden plaats van een nieuwe raceklasse, de Dutch GT4. Internationaal en nationaal bekende coureurs zoals Jeroen Bleekemolen, Jan Lammers en Duncan Huisman zullen dit eerste seizoen van 7 raceweekenden aan de start verschijnen, in evenzo bekende auto’s zoals Corvette C6, Aston Martin V8 Vantage, Porsche 911 en Ford Mustang Fr 500.

Zaterdag 11 april, race 1.

Eerste Dutch GT4 wedstrijd, verreden op zaterdag 11 april , werd gewonnen door Jeroen Bleekemolen met z’n Corvette C6. Na een matige start wist hij alsnog de eerste, 25 minuten durende, Dutch GT4 race op zijn naam te schrijven. Menno Kuus met de Ginetta G50 wist in de laatste bocht de tweede positie te pakken ten koste van Bas Schothorst met de Porsche 997 die met de derde plaats genoegen moest nemen. De 25 minuten durende race begon niet voorspoedig voor Bleekemolen die een matige start had. Ook Bas Schothorst die vanaf pole vetrok had geen goede start. Phil Bastiaanse had een wereldstart en pakte vanaf de derde plaats de koppositie. Bleekemolen begon een inhaalrace vanaf de derde positie en wist halverwege de wedstrijd de kopositie over te nemen, om hem niet meer uit handen te geven. De Porsches die duidelijk last hadden van bandenslijtage konden geen vuist meer maken, waardoor Bas Schothorst in de laatste ronde nog een plek verloor aan Menno Kuus en uiteindelijk als derde op het podium eindigde. Phil Bastiaanse was minder fortuinlijk, hij zakte terug naar  plaats 10.

Uitslag race 1:

1. Jeroen Bleekemolen, Corvette C6, 14 ronden in 26 minuten 22,262 (137,191 km/u)

Maandag 13 april, race 2 en 3.

En zo werd het maandag tijd om maar een zelf te gaan kijken hoe het er aan toe gaat bij de Dutch GT4. Wat als een mooie zonnige dag begon, bleek in Zandvoort niet zo zonnig meer. Mist flarden waaide vanaf zee over het circuit park Zandvoort; Een windje vanuit zee bracht koele lucht en mist mee.

In de ochtend werd de tweede race, van 25 minuten, gereden. deze dag hadden de Porsches duidelijk minder last van de banden slijtage. Paul van Splunteren, vanaf pole gestart, wist weg te rijden van de rest van het veld en kwam niet meer echt in problemen. In de slotfase probeerde Christiaan Frankenhout, ook in een Porsche, nog wel wat, maar hij moest genoegen nemen met de tweede plaats. De strijd om de derde plaats werd uiteindelijk gewonnen door Duncan Huisman  met de BMW M3, mede dankzij technische problemen met de Ford Mustang FR 500 C van Alard Kalff. De problemen voor Kalff waren uiteindelijk zo ernstig dat ze niet meer konden starten in de derde race.

18. Bertus Sanders, Ginetta G50, op 1 ronde,
19. Allard Kalff, Mustang FR500 C, op 2 ronden.

Ook in de derde race, de hoofdrace over 50 minuten, mocht Paul van Splunteren vanaf pole starten. Dit keer was hij niet in staat die plek vast te houden. De coureurs Christiaan Frankenhout en Phil Bastiaans wisten met de Porsche de leiding te pakken. Afgezien van wat verschuivingen tijdens de pitstops, werd de leiding niet meer uit handen gegeven.

Pim van Riet wist in zijn Aston Martin Vantage GT4 beslag te leggen op de tweede positie en het tweetal Quint Engel en Menno Kuus zijn met hun Ginetta G50 als derde gefinished nadat Jan Lammers en Ricardo van de Ende alkaar tegenkwamen in de Gerlachbocht. Voor van de Ende in de BMW M3 was het gelijk einde wedstrijd, en Lammers met zijn Ford Mustang FR 500 C zakte terug tot 5 ronden achterstand.

Helaas zagen we in deze race de beide Corvettes van Certainty Racing team niet meerijden. Na de opwarmronde gingen beide auto’s terug te pit in uit protest over een reglementswijziging die op zaterdag was doorgevoerd. We gaan ervan uit dat ze er devolende wedtrijd weer gewoon bij zijn.

de volgende Dutch GT4 wedstrijden zijn op 1 juni met de Profile Tyrecenter Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort.

Uitslag race 3:

1. Christiaan Frankenhout / Phil Bastiaans, Porsche 997 GT4, 24 ronden in 51 minuten 13,709 (121,067 km/u),